Blog

Les vendes de begudes espirituoses en hostaleria van augmentar un 4,1% el 2018

Les vendes de begudes espirituoses en els establiments d'hostaleria es van incrementar el 2018 un 4,1% respecte a l'any anterior, segons l'Informe Socioeconòmic de 2018 de la Federació Espanyola de Begudes espirituoses (FEBE) presentat en el marc de la celebració del XX Aniversari d'aquesta organització. L'augment de les vendes s'ha vist afavorit pels nous hàbits diürns de consum (aperitiu, sobretaula, afterwork) i el manteniment d'un turisme de qualitat, segons es va apuntar.

Aquesta evolució positiva de les vendes va tenir lloc, tot i que, el consum de begudes espirituoses va descendir un 1% respecte a l'any anterior, trencant amb la tendència positiva que seguia des de 2014, principalment a causa de la mala meteorologia que va tenir lloc durant l'estiu de 2018.

Els licors, que representen el 21% del total del consum, l'anís (6,4%) i el ponx (0,9%) van ser els únics que van evolucionar de forma positiva, amb un augment del 2,4%, 4,4% i 1,3% respectivament. La resta de les categories van tenir descensos: el whisky, que representa el 24,1% va baixar un 1,7%; la ginebra (19,7%) va descendir un 2,2%, el rom (13,8%) va caure un 3,5% i el brandi (9,4%) va disminuir un 1,5%. Per la seva part, el vodka, que representa el 4,2% del consum va tenir la major caiguda (-4%) i el tequila (0,5%), la més suau (-0,4%).

El consum de begudes espirituoses està estretament lligat a l'hostaleria. En aquests establiments es realitza el 62% del consum total, enfront del 38% que té lloc en alimentació. Per tipus d'establiments, un 58% del consum té lloc en els bars i cafeteries, un 25% en hotels i restaurants i el 17% restant, en locals d'oci nocturn.

La despesa per càpita mig anual fora de la llar és de 52 euros, enfront dels prop de 9 euros que suposa el consum domèstic.

La major part de l'ocupació generada pel sector de les begudes espirituoses correspon al derivat de la despesa realitzada en establiments d'hostaleria i turisme, on suposa el 84% de l'ocupació indirecta.

Font: Hostaleria Digital