Blog

Un bar en el qual els qui fitxen són els clients

Els parroquians d'O Jaiteiro poden usar l'empremta dactilar per a mesurar el temps que passen dins i aconseguir punts que canvien per regals. Miguel Ángel Sobrino mostra el sistema amb el qual els seus clients poden ’fitxar’ amb la seva empremta dactilar i acumular temps canviable per regals.

Els clients d'un bar que ja porta la festa en el seu nom, O Jaiteiro, en Betanzos (la Corunya), s'han acomodat al registre horari a la seva manera, impulsats per l'amo, perquè poden fitxar amb la seva empremta dactilar en una màquina que mesura el temps que passen en el seu interior i així aconsegueixen punts que després es tradueixen en obsequis tals com una consumició o roba.

És la nova iniciativa del propietari d'aquest negoci, Miguel Ángel Sobrino, que, en una entrevista amb Efe, ha contat que tal proposta se li va ocórrer per a d'alguna manera "fidelizar" als seus "clients de sempre", però ara s'adona que "està tenint molta revolada" i li ve bé perquè, alhora, "fa publicitat del local" i sempre pot captar nous usuaris. A més, l'establiment va passar "un sot molt gran" fa un temps i fins i tot va estar a punt de tirar el teló, per la qual cosa ara el seu artífex va tenir més clar que mai, si cap, això de "renovar-se" per a provar sort.

Funcionament senzill

Així les coses, aquesta idea se li va ocórrer a l'esmentat emprenedor un dia en què, just acabat d'obrir el bar, a les set del matí, va veure una notícia en la televisió sobre la nova obligatorietat que els empleats fitxessin en les companyies, per la qual cosa va començar a preguntar-se "quin cost tindria per a una empresa actualitzar-se i posar una màquina amb empremta digital". Llavors, va consultar els preus i va veure que era "una cosa econòmica", que no necessitava molta inversió -confessa que li va costar uns 30 euros- i, com ell és autònom i no té empleats, se li va ocórrer posar-la perquè mesurés el temps que passen els assidus en la seva cafeteria i "revitalitzar" el seu negoci. 

El punt on es pot 'fitxar', a l'entrada del bar O Jaiteiro de Betanzos. / EFE

El funcionament és molt senzill, ja que, quan algú arriba, queda registrat amb el nom o sobrenom que vulgui i després només ha de passar el dit pel sensor en entrar i en sortir i, per si fallés el mètode, cada persona té un "pin" que pot introduir manualment. Per a obtenir regals únicament cal passar temps en el bar perquè "cada hora són deu punts" i per cada centena el regal és una consumició, mentre que als 300 ja la sort té forma de samarreta.

Aquest sistema porta a penes dues setmanes en funcionament i ja té registrats "a gairebé 70 clients", per la qual cosa Nebot admet que està pensant en nous premis que anirà posant a poc a poc. La majoria dels quals s'apunten a aquesta novetat són joves, compte el propietari, i "la gent gran no li fa cas, ve a prendre alguna cosa com sempre" pel fet que "no estan acostumats a ficar el seu dit en una màquina que els llegeixi la petjada".

No hi ha traves legals

A nivell legal, explica, no hi ha cap problema perquè la gent no ha de donar "cap dada", ni el DNI, ni tan sols els seus cognoms: només ha de posar un sobrenom o el nom que vulgui i aquest s'associa amb la seva petjada, de manera que és "un registre amistós" entre el client i l'amo del bar. Una fidel d'aquest bar, Estrella Núñez, ha assenyalat aquest dilluns que ja té uns "700" punts, però no els vol gastar fins que acumuli més i pugui aconseguir un gran obsequi, com "un viatge per exemple", li proposa bromejant al que veu com el seu papa Noel particular.

Font: El Periodico